Autor zdjęcia/źródło:
Czerstwe bułki i chleb @ congerdesign z Pixabay
Zdarza Ci się kupić za dużo pieczywa, które po kilku dniach traci świeżość i smak? Nie wyrzucaj go! Czerstwe bułki i chleb możesz wykorzystać na kilka sposobów. Skorzystaj z naszych propozycji.
Świeże, miękkie bułeczki i pachnący chleb są pyszne i smaczne, gdy są świeże. Niestety szybko tę świeżość tracą i już na drugi czy trzeci dzień nie smakują tak apetycznie. Szkoda jednak wyrzucać do śmieci jedzenie, a zwłaszcza chleb. Zgodnie z filozofią zero waste zamiast wyrzucać lepiej wykorzystać. W ten sposób zaoszczędzisz pieniądze i nie zmarnujesz jedzenia.
Jak wykorzystać czerstwe bułki i chleb?
Pieczywo możesz odświeżyć w mikrofalówce (podgrzewaj je ok 30-40 sekund) lub na parze. Możesz też wykorzystać je w inny sposób:
- bułka tarta – zamiast ją kupować zostaw na blacie czerstwe bułki na kilka dni, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
- zapiekanki – z czerstwego pieczywa są najlepsze. Wystarczy na pieczywo położyć ulubione dodatki takie jak wędlina, tuńczyk lub cebulka przykryć startym żółtym serem i podpiec w piekarniku ok. 10 minut.
- grzanki do zupy – czerstwy chleb pokrój w kostkę i przesmaż na suchej patelni, aby nabrał złocistego koloru.
- chleb w jajku – roztrzep całe jajko z dodatkiem ulubionych przypraw i obtocz w nim kromki chleba, może być też bułka. Smaż na patelni aż do zrumienienia.
- chałka na ciepło - kromki chałki namocz w mleku z cynamonem i obsmaż na złoty kolor na patelni. Możesz też posmarować ją masłem i dżemem i podgrzać chwilę w piekarniku lub mikrofalówce.
Czerstwe bułki i chleb – przepisy
Łabędzi puch
Składniki na dużą blachę 25x36 cm:
BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM:
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 czerstwe kajzerki
- 750 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy (1 opakowanie – 16 g)
- 200 g margaryny
POSYPKA:
- 1 łyżka margaryny
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
DODATKOWO:
Słoik dżemu 450 g z czarnej porzeczki lub malinowego.
DO NASĄCZANIA BISZKOPTU:
Słaba, posłodzona jedną łyżeczką cukru herbata lub 3/4 szklanki przegotowanej wody z 3 łyżkami likieru kokosowego.
Przygotowanie KROK PO KROKU:
BISZKOPT:
- Dno blachy posmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Przesiej mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. W misce ubij na sztywną pianę białka z jaj ze szczyptą soli.
- W oddzielnym naczyniu ubij żółtka z cukrem. Do masy z żółtek dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek. Wymieszaj dokładnie mikserem. Gdy masa będzie jednolicie gładka dodaj do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki wmieszaj białka aż do uzyskania jednolitej masy.
- Przełóż do blachy i piecz ok 35-45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170° C (funkcja pieczenia: góra/dół). Po upieczeniu biszkopt od razu wyjmij z piekarnika i zrzucić z wysokości ok 50 cm. Dzięki temu nie zapadnie się do środka. Następnie odstaw do wystygnięcia.
KREM i PRZEKŁADANIE:
- Bułki namocz w szklance mleka, pozostaw na ok. 15 minut. Gdy się rozmiękną rozgnieć je widelcem i dodaj wiórki kokosowe. Pozostałe mleko zagotowuj z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka, dodaj masę kokosowo-bułkową. Gotuj na małym ogniu ok. 3 min. cały czas mieszając. Odstaw do wystygnięcia.
- Margarynę pokrój na mniejsze kawałki. Masę kokosowo-bułkową mieszaj mikserem, dodając do niej po jednym kawałku margaryny.
- Biszkopt przekrój na dwie równe części. Jeden blat połóż na dnie blachy, nasącz i wyłóż na niego cały dżem. Następnie nałóż na niego połowę kremu i przykryj drugim blatem. Nasącz go i wyłóż resztę kremu.
- Przygotuj posypkę: W małym garnku lub na patelni rozpuść margarynę. Dodaj do niej wiórki i cukier. Podsmaż aż nabierze złotego koloru. Posypkę wyłóż na wierzch ciasta. Całość odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe!
Zupa chlebowa
Składniki:
- 200 g czerstwego chleba,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 l bulionu,
- natka pietruszki,
- grzanki.
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Pokrój cebulę i podsmaż ją na dwóch łyżkach oliwy w garnku.
- Gdy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i porwany na kawałki lub pokrojony w kostkę chleb. Smaż ok. 5 minut, a następnie zalej bulionem warzywnym.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut. Po tym czasie zmiksuj całość blenderem. Dopraw wszystko pieprzem i solą do smaku.
- Podawaj posypaną natką pietruszki i grzankami.
CZYTAJ TEŻ: